Nieuws

{r.date} - {r.title}

Gratis advies

Vul uw gegevens
in voor gratis advies
bij letselschade.
Naam
E-mailadres
Telefoon nr.
Bericht
Bel mij

Voetganger / fietser

Bent u als voetganger of fietser betrokken bij een verkeersongeval, dan biedt de wet u extra bescherming wanneer er een motorrijtuig (bromfiets, motor, auto, vrachtauto of autobus) bij het ongeval betrokken is. In dat geval is de bestuurder van het motorrijtuig namelijk voor tenminste 50% aansprakelijk, tenzij hij zich met succes kan beroepen op overmacht (maar dat is vrijwel nooit mogelijk). Deze regeling vloeit voort uit artikel 185 van de Wegenverkeerswet en uit de jurisprudentie. Denk dus niet te snel, het ongeval is mijn eigen schuldÂ? dus ik krijg niets.

Bij vergoeding van de overige 50% van de schade wordt gekeken naar ieders aandeel in het ongeval. Het is daarom van belang goed vast te leggen wat er gebeurd is.

Ook wanneer de bestuurder/eigenaar van het motorrijtuig onbekend is, is er soms een mogelijkheid om uw schade vergoed te krijgen. U kunt hierbij denken aan doorrijden na een aanrijding. Het Waarborgfonds Motorrijtuigen vergoedt uw schade indien bewezen kan worden dat er daadwerkelijk een ongeval heeft plaatsgevonden waarbij een motorrijtuig betrokken was. Leg daarom duidelijk vast wat er gebeurd is en vraag om getuigen.

Als er sprake is van een aanrijding tussen twee fietsers of tussen een fietser en een voetganger,  wordt gekeken naar ieders schuldaandeel en gelden de normale regels van het aansprakelijkheidsrecht.

Neem na een ongeval dus altijd even contact met ons op. Wij kunnen u dan geheel vrijblijvend informeren over uw mogelijkheden tot het verhalen van uw schade.