Nieuws

{r.date} - {r.title}

Gratis advies

Vul uw gegevens
in voor gratis advies
bij letselschade.
Naam
E-mailadres
Telefoon nr.
Bericht
Bel mij

 

Bestuurder

Wanneer u als bestuurder betrokken bent bij een ongeval dan moet beoordeeld worden wie aansprakelijk is voor het ontstaan van de aanrijding. Het is daarom van belang een en ander goed vast te (laten) leggen en de gegevens van getuigen te noteren.

Bent u zelf geheel of gedeeltelijk aansprakelijk, dan hoeft de andere partij uw schade slechts te vergoeden voor het gedeelte waarvoor u niet zelf aansprakelijk bent.

Wanneer u geen autogordel of helm heeft gedragen, wordt meestal gesproken over een deel eigen schuld. Het percentage eigen schuld is afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel dat door het niet dragen is ontstaan c.q. verergerd.  Als een bromfietser geen helm heeft gedragen en hij loopt bijvoorbeeld alleen een beenbreuk op, dan is duidelijk dat de helm niet van invloed is geweest. Helaas leert de ervaring echter dat het in een dergelijk geval meestal niet bij een beenbreuk blijft.

Eigen verzekering

Ook wanneer er geen aansprakelijke partij is, heeft u in bepaalde gevallen recht op vergoeding van uw schade. Soms is uw eigen verzekeraar namelijk verplicht om uw schade te vergoeden.

In grote lijnen zijn er drie soorten eigen verzekeringen:

1) De Schade Verzekering Inzittenden, ook wel SVI genoemd. Deze verzekering vergoedt de (letsel)schade van alle inzittenden inclusief de bestuurder, zelfs wanneer de bestuurder volledig zelf aansprakelijk is voor het ongeval. Tevens worden de kosten van rechtsbijstand meestal volledig vergoed, zodat wij u in betreffend geval kosteloos kunnen bijstaan. Vanwege de geringe kosten van een SVI, adviseren wij iedereen om een dergelijke verzekering af te sluiten. Dit dient te gebeuren door de eigenaar van de auto.

2) Ongevallen Verzekering Inzittenden, ook wel OVI genoemd. Deze verzekering keert alleen uit als er sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval. Er wordt dan een percentage van het verzekerde bedrag uitgekeerd. De hoogte van de daadwerkelijk geleden schade is niet van invloed op de uitkering. Vaak wordt maar een klein gedeelte van de werkelijke schade uitgekeerd.

Een verkeersschade verzekering. Deze verzekering vergoedt schade als er sprake is van een ongeval in het verkeer. Deze is te vergelijken met een SVI, maar heeft een ruimere toepassing.

Ongeval tijdens werk

Wanneer u als bestuurder betrokken bent bij een verkeersongeval tijdens uw werk -u bent beroepschauffeur, sales manager of anderszins voor uw werkgever onderweg- dan kunt u uw schade vrijwel altijd verhalen.

De hoofdregel blijft dat wanneer een ander aansprakelijk is, deze de schade moet vergoeden.

Bent u zelf geheel of gedeeltelijk aansprakelijk, dan bestaat de mogelijkheid dat uw schade verhaald kan worden op

uw werkgever. Als uw werkgever namelijk geen passende verzekering voor u heeft afgesloten (denk aan een SVI of OVI) of u middelen daarvoor ter beschikking heeft gesteld, dan kan uw werkgever op grond van artikel 7:611 BW (goed werkgeverschap genaamd) aansprakelijk zijn. Uit de jurisprudentie blijkt namelijk dat van goed werkgeverschap geen sprake kan zijn, wanneer uw werkgever geen passende verzekering tegen ongevallen heeft gesloten c.q. mogelijk heeft gemaakt.